Tandvlees zorgt ervoor dat het kaakbot en de wortels van onze tanden en kiezen beschermd worden. Veel mensen gaan ervan uit dat hun tandvlees altijd gezond blijft. Dit is een misvatting, want tandvlees kan gaan ontsteken. Het is dan niet roze van kleur, maar rood. Bovendien kan het gaan bloeden, bijvoorbeeld nadat jij jouw tanden gepoetst hebt. Heb jij ook geregeld te maken met ontstoken tandvlees? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou alles over het verzorgen van ontstoken tandvlees. Daarnaast geven we je tips om ontstoken tandvlees te voorkomen.

Waarom is ontstoken tandvlees verzorgen belangrijk?
Ziet jouw tandvlees er rood uit? Of begint het te bloeden bij de minste of geringste aanraking met een tandenborstel? Dan is het ontstoken. Het is belangrijk dat je hier niet mee rond blijft lopen. Toch zien veel mensen niet direct in waarom zij ontstoken tandvlees moeten verzorgen. Blijf jij er lange tijd mee rondlopen? Kijk er dan niet raar van op wanneer je na verloop van tijd te maken krijgt met parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking.

Bij parodontitis laat het tandvlees steeds meer los van tanden en kiezen. Als gevolg hiervan vormt zich tandplak in de holle ruimtes die ontstaat. Deze tandplak kan jouw kaakbot aantasten. De ontsteking kan er zelfs voor zorgen dat het kaakbot verdwijnt. Als deze ontsteking alsmaar erger wordt, kunnen tanden en kiezen uitvallen. Ontstoken tandvlees verzorgen is dus ontzettend belangrijk.

Hoe verzorg je ontstoken tandvlees?
Heb jij te maken met ontstoken tandvlees? Dan moet je direct beginnen met het verzorgen hiervan. Het is allereerst belangrijk om jouw tanden regelmatig te poetsen. Doe dit bij voorkeur minimaal twee keer per dag en poets minimaal twee minuten per poetsbeurt. Bij ontstoken tandvlees is het belangrijk om niet alleen jouw tanden te poetsen, maar ook het tandvlees zelf.. Ga niet als een gek met de tandenborstel over het tandvlees, maar maak ronddraaiende bewegingen. Op deze manier masseer je jouw tandvlees. Gevolg is dat het gaat bloeden, maar dat is goed. Het tandvlees kan zo namelijk herstellen.

Naast poetsen kun je ook een speciale gel gebruiken voor ontstoken tandvlees. Je brengt deze gel niet op jouw tandenborstel aan, maar rechtstreeks op het tandvlees. Doe dit bij voorkeur twee keer per dag, het liefst na het tandenpoetsen. Doordat jij de gel rechtstreeks aanbrengt op het tandvlees, wordt het direct opgenomen. Hierdoor ondersteunt het de behandeling van parodontitis.

Ontstoken tandvlees voorkomen
Heb je regelmatig last van ontstoken tandvlees? Dan kun je op den duur te maken krijgen met parodontitis. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Gelukkig kun je ontstoken tandvlees zelf betrekkelijk eenvoudig voorkomen. Het begint allemaal met een goede mondhygiëne. Poets jouw tanden minimaal twee keer per dag. Stop vooral niet met poetsen wanneer ontstoken tandvlees hebt.  Gebruik bij voorkeur een tandpasta met fluoride voor het poetsen van jouw tanden. Daarnaast helpt flossen wanneer jouw tandvlees regelmatig ontstoken is. Is dit voor jou nog niet voldoende? Dan bieden een tongschraper en mondspoelmiddel mogelijk uitkomst. Je kunt ook een bezoekje aan een mondhygiënist brengen om ontstoken tandvlees te voorkomen.