Als je je futloos, opgeblazen, of gewoon in het algemeen uitgeput voelt, kan een detox sapkuur precies zijn wat je nodig hebt. Een detoxsapkuur, ook wel “sapkuur” genoemd, is een kortetermijndieet waarbij alleen vers gemaakte sappen van rauwe groenten en fruit worden geconsumeerd. Voorstanders van dit dieet beweren dat het je energiepeil kan verhogen, een vliegende start kan geven bij het afvallen en je huid kan verbeteren. Maar ondersteunt de wetenschap deze beweringen? Laten we het eens nader bekijken.

Detox Juice Claim #1: Verbeterde energieniveaus

Een van de meest voorkomende beweringen over detoxsappen is dat ze je energiepeil kunnen verbeteren. En er is enig bewijs dat deze bewering ondersteunt. Uit een onderzoek bleek dat mensen die meer fruit en groenten aten meer energie hadden dan mensen die minder aten. Bovendien bleek uit een ander onderzoek dat mensen die sapjes maakten meer vitaliteit hadden dan degenen die dat niet deden. Dus als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke energieboost, kan het drinken van vers gemaakt sap het overwegen waard zijn.

Detox sap claim #2: Gewichtsverlies

Veel voorstanders van detoxsappen beweren niet alleen dat het energieniveau verbetert, maar ook dat het dieet kan helpen bij gewichtsverlies. En er is enig bewijs dat deze bewering ondersteunt. Uit een onderzoek bleek dat mensen die drie dagen sapjes dronken gemiddeld twee pond afvielen in de loop van het experiment. Hoewel dit niet een enorme hoeveelheid gewicht is, suggereert het dat sappen nuttig kan zijn voor mensen die wat kilo’s kwijt willen.

Detox sap claim #3: Betere huid

Een andere populaire bewering over detoxsapjes is dat ze je huid kunnen verbeteren. En er is enig bewijs dat deze bewering ondersteunt. Uit een onderzoek bleek dat mensen die 12 weken lang elke dag wortelsap dronken aanzienlijk minder huidschade hadden door ultraviolet licht dan degenen die geen wortelsap dronken. Dus als je op zoek bent naar manieren om jouw huidgezondheid te verbeteren, kan het het overwegen waard zijn om wat wortelsap aan jouw dieet toe te voegen.

Conclusie

Als je je futloos, opgeblazen of gewoon in het algemeen uitgeput voelt, kan een detox-sapkuur het overwegen waard zijn. Hoewel er enig bewijs is voor beweringen dat het dieet je energieniveau kan verbeteren, kan helpen bij gewichtsverlies en de gezondheid van je huid kan verbeteren, is het altijd het beste om met je arts te overleggen voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt.