Orthodontische behandelingen zijn een veelvoorkomende oplossing voor mensen die problemen hebben met hun gebit. Deze behandelingen kunnen helpen bij het corrigeren van scheve tanden, overbeet of onderbeet en andere afwijkingen in het gebit. Hoewel orthodontie veel voordelen heeft, zijn er ook complicaties en bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden.

Complicaties van orthodontische behandelingen

Een van de meest voorkomende complicaties van orthodontische behandelingen is pijn en ongemak. Dit kan vooral voorkomen bij het plaatsen van een beugel of het aandraaien van de beugel. Het kan een aantal dagen duren voordat het gebit gewend is aan de druk en spanning van de beugel. Daarnaast kunnen er ook wondjes ontstaan in de mond door de beugel, wat voor extra ongemak kan zorgen.

Een andere complicatie die kan optreden is beschadiging van het tandvlees en het glazuur. Dit kan gebeuren als de beugel te strak wordt aangedraaid of als er te veel druk wordt uitgeoefend op de tanden. Het is daarom belangrijk dat de beugel regelmatig wordt gecontroleerd door een orthodontist om dit te voorkomen.

Bijwerkingen van orthodontische behandelingen

Naast complicaties, kunnen er ook bijwerkingen optreden bij orthodontische behandelingen. Een veelvoorkomende bijwerking is het ontstaan van tandvleesontsteking. Dit kan gebeuren als gevolg van slechte mondhygiëne tijdens de behandeling. Het is daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan het poetsen en flossen van de tanden tijdens een orthodontische behandeling.

Een andere bijwerking die kan optreden is verkleuring van de tanden. Dit kan gebeuren door het gebruik van bepaalde soorten beugels, zoals metalen beugels. Deze kunnen verkleuringen achterlaten op het glazuur van de tanden. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook Onzichtbare beugels beschikbaar, zoals de Invisalign beugel, die dit probleem kunnen voorkomen.

Gezonde en stralende glimlach

Hoewel er complicaties en bijwerkingen kunnen optreden bij orthodontische behandelingen, is het uiteindelijke resultaat vaak de moeite waard. Een gezonde en stralende glimlach kan namelijk veel voordelen hebben, zowel op het gebied van gezondheid als zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke complicaties en bijwerkingen en om regelmatig een controle te laten uitvoeren door een orthodontist.

Wil je meer weten over orthodontische behandelingen en de mogelijkheden bij orthoemmeloord? Neem dan een kijkje op onze website en ontdek de voordelen van onzichtbare beugels. Onze ervaren orthodontisten helpen je graag bij het bereiken van een gezonde en stralende glimlach!